BRISEL – Evropska komisija smanjila je prognozirani ekonomski rast u ovoj i sljedećoj godini, istakavši da je ekonomija u ovoj godini izgubila zamah.

Komisija je podsjetila na inflaciju koja opterećuje potrošačke troškove i više kamatne stope centralne banke koje odvraćaju od zaduživanja za kupovinu i ulaganja.

U saopštenju Komisije navodi se da je prognoza za ovu godinu za 20 zemalja evrozone smanjena na 0,6 sa 0,8 odsto, a za sljedeću na 1,2 sa 1,3 odsto, koliko je prognozirano u septembru.

Prema tekstu saopštenja, čak i najskromnije prognoze izložene su riziku od ometanja isporuke energenata koji nose sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku. Iako rast ostaje slab, stopa nezaposlenosti ostaje blizu rekordno niskog nivoa, te bi rast trebalo da se poboljša usljed pada inflacije, javio je AP.

“Bližimo se kraju izazovne godine za ekonomiju EU. Snažan pritisak cijena i monetarno pooštravanje neophodno za njihovo obuzdavanje, kao i slaba globalna potražnja, uzeli su danak po domaćinstvima i preduzećima”, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

On je dodao da se u sljedećoj godini očekuje skroman porast rasta kako inflacija dalje popušta, a tržište rada ostaje otporno.