ZVORNIK – Mjerna kola Infrastrukture željeznice Srbije stigla su u željezničku stanicu Zvornik Novi, u Republici Srpskoj, gdje će biti angažovana na mjerenju parametara geometrije koloseka.

Već prvog dana savremena mjerna kola “Sever 1435” krenula su duž dionice od Zvornika prema Doboju, kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju ova pruga, saopštila je danas Infrastruktura železnice Srbije.

Na taj način “Infrastruktura željeznice Srbije” je započela sa realizacijom Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa “Željeznicama Republike Srpske” i “Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine” u oblasti željezničkog građevinarstva i primjeni beskontaktnog sistema za mjerenje parametara geometrije kolosijeka u provjeri i ocjeni stanja pruga.

Sa tim ciljem do 26. novembra 2023. godine planirana su mjerenja parametara geometrije kolosijeka na prugama “Željeznica Republike Srpske” i “Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine” savremenim mjernim kolima iz Srbije. Infrastruktura željeznice Srbije donijela je odluku da „Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine“, kao i „Železnicama Republike Srpske“ pruži usluge jednokratnog mjerenja parametara geometrije kolosijeka na njihovim prugama, uz plaćanje direktnih troškova usluga.

Snimanja se obavljaju u periodu kada mjerna kola “Sever 1435” nisu aktivna na mreži srpskih pruga, navodi se u saopštenju.

Na taj način Infrastruktura željeznice Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture svojim konkretnim djelovanjem daju doprinos i pružaju podršku naporima Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine i Željeznica Republike Srpske da pokrenu neophodne investicione poslove na obnovi i modernizaciji svoje željezničke infrastrukture, istovremeno razvijajući željezničke odnose i saradnju u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Infrastruktura željeznice Srbije raspolaže savremenim mjernim kolima tipa “Sever 1435” za merenje parametara geometrije koloseka.

Nabavljena su pre tri godine, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj, a do sada su u Srbiji korišćena na većem broju pruga, uključujući i brzu prugu za brzine od 200 km/sat.

Ovo je bilo prvi put nakon četiri decenije da je „Infrastruktura željeznica Srbije“ nabavila mjerna kola, za potrebe mjerenja geometrije kolosijeka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. Infrastruktura željeznice Srbije do sada je imala samo jedna mjerna kola, nabavljena prije punih četrdeset godina, sa prevaziđenom tehnologijom mjerenja i sa skromnim tehničkim mogućnostima.

Šinsko vozilo tipa “Sever 1435”, snima i prati tehničke parametre željezničkog kolosijeka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge i utvrdili svi drugi elementi od značaja za održavanje kolosijeka. Vozilo je opremljeno najsavremenijim beskontaktnim sistemom mjerenja geometrije kolosijeka, koji omogućava vršenje pregleda velikom brzinom, dok inovativni softver omogućava pregled u realnom vremenu sa mogućnošću analize podataka. (Tanjug)