STRAZBUR – Hrvatsko piće prošek je još bliže dobijanju statusa zaštićenog evropskog proizvoda pod svojim izvornim imenom, uprkos protivljenju brojnih italijanskih evroparlamentaraca koji smatraju da naziv “prošek” šteti prodaji italijanskog pjenušavog vina proseka.

Odbor Evropskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj prihvatio je prijedlog uredbe koji definiše uslove zaštite proizvoda sličnih imena, homonima, sa 39 glasova za i sedam protiv, prenosi Hina.

Odluke izglasane u odborima EP čvrstom većinom po pravilu se usvajaju i na plenarnim sjednicama. U prijedlogu nove uredbe piše da se homonimi mogu zaštiti pod uslovom da postoji jasna razlika u dugotrajnoj lokalnoj upotrebi proizvoda i ako potrošači nisu dovedeni u zabludu oko pravog identiteta proizvoda.

U dugogodišnjem sporu Italije i Hrvatske oko naziva hrvatskog slatkog, desertnog vina koji traje još od procesa pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, italijanski poltičari i proizvođači proseka oštro su se protivili upotrebi naziva prošek, tvrdeći da je prošek “jeftina kopija” kvalitetnijeg i marketinški puno uspešnijeg proseka.