LONDON – Bogate zemlje koriste zelenu tranziciju kao izgovor za jačanje sopstvenih ekonomija na račun ekonomija u razvoju, koristeći zastarjela pravila Svjetske trgovinske organizacije, izjavila je danas generalna sekretarka Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspan.

“Mnoga trgovinska pravila brane politike koje mogu da koriste zemlje u razvoju. A razvijene zemlje imaju više fiskalnog prostora za subvencionisanje u oblastima koje su , kako kažu, dobre za životnu sredinu”, rekla je Grinspan u intervjuu za “Fajnenšel tajms”.

Ona je istakla da međunarodni trgovinski sistem, koji je državama poput Južne Koreje i njene rodne Kostarike omogućio da napreduju, više ne funkcioniše za najsiromašnije.

“Trgovina i investicije bile su dva stuba za zemlje u razvoju da zaista krenu putem dinamičnog rasta. A sada će biti jednako važne za dinamičan, održiv rast”, ​​rekla je Grinspan.

Prema njenim rečima, zemlje u razvoju se sada suočavaju da dva velika problema, isključeni su sa tržišta zbog brzog tempa tehnoloških promena i novih barijera u bogatim zemljama.

“Najmanje digitalno pripremljene zemlje sve više zaostaju u digitalnom smislu”, rekla je Grinspan. Ona je navela da je drugi problem to što se industrijska politika vratila, posebno u najrazvijenijim zemljama.

“I to bi moglo uticati na sposobnost zemalja u razvoju da se takmiče”, istakla je Grinspan.