ZAGREB – Od početka decembra u Hrvatskoj je kroz fiskalne kase prošlo oko 2,65 milijardi evra, što je čak 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najviše se trošilo uoči praznika, skoro 840 miliona evra ili čak 25 odsto više nego prethodne godine, ali je velika potrošnja dijelom posljedica inflacije i visokih cijena, navodi HRT.

Ove godine je do Božića, 25. decembra, u Hrvatskoj potrošeno skoro 400 miliona evra više nego u istom periodu lane.

“To znači da su na neki način domaćinstva ohrabrena da više troše. Bilo je više dohodaka zahvaljujući realnom rastu plata, koje su rasle iznad inflacije ove godine, a i penzije su imale istorijski najvišu stopu rasta”, smatra ekonomski stručnjak Damir Novotni.

Novotni je naveo da je vlada reformom otvorila prostor za rast penzija i plata, ali da treba gledati dugoročno, budući da su u trci rasta plata i inflacije, kako kaže, plate uvijek gubitnik jer inflacija uvijek brže raste.

“Potrebno je imati onaj fini balans između povećanja realnog dohotka, realne kupovne moći građana kako bi oni mogli da se nose sa izazovima inflacije, a da opet, s druge strane, neselektivnim povećanjem plata generalno taj porast ne bude prevelik da on dodatno poveća inflaciju. I u tom smislu je potrebno pomagati, odnosno osiguravati plate onima s najnižim primanjima”, rekao je hrvatski ministar finansija Marko Primorac.

Očekuje se da će inflacija u Hrvatskoj naredne godine biti na nivou od oko tri odsto, navodi HRT.