DAVOS – Kineska ekonomija otvorena je za poslovanje, izjavio je premijer Kine Li Đang.

On je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu istakao potencijal kineske ekonomije za strana ulaganja, pošto ogromna kineska populacija brzo postaje urbanija, a prognozira se i rast srednje klase u Kini.

Li je poslovnim liderima rekao da je kineska ekonomija “odskočila i pomjerila se na gore”, te da je procijenjeni rast u prošloj godini bio oko 5,2 odsto, što je više od zvaničnog cilja od oko pet odsto.

Prema njegovim riječima, kineska ekonomija stabilno napreduje i može da podnese uspone i padove i nastaviće da daje globalni podstrek, a trend njenog dugoročnog rasta se neće promijeniti.

Li je napomenuo da je zdrava konkurencija ključ za jačanje saradnje i inovacije, te da svijet mora da ukloni barijere konkurenciji i da sarađuje na ekološkim strategijama i međunarodnoj naučnoj razmjeni.

Kineski premijer naglasio je i važnost održavanja globalnih lanaca snabdijevanja “stabilnim i neometanim”.

Li se u svom govoru u Davosu osvrnuo na sve veću podjelu na sjever i jug, koja postaje sve akutnija, uz podsjećanje na potrebu za saradnjom na razvoju.

Predsjednik Vlade Kine naglasio je i to da ulaganje u kinesko tržište “nije rizik već prilika”.

“Nastavićemo da preduzimamo aktivne korake kako bismo se pozabavili razumnim zabrinutostima globalne poslovne zajednice”, dodao je Li.

Li nije tokom obraćanja pomenuo sukobe u Ukrajini i Gazi.