BRISEL  – Inflacija u Evropskoj uniji primjetno je ubrzala u decembru, prateći snažniji rast cijena u eurozoni, izvijestio je Eurostat.

Na nivou EU, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućava poređenje među zemljama-članicama, uvećana je u decembru na 3,4 posto, s 3,1 posto u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnom nivou cijene su blago porasle, za 0,1 posto, nakon što su u novembru bile smanjene 0,4 posto, pokazuju tablice evropskog statističkog ureda.

U decembru je godišnja stopa inflacije u eurozoni mjerena HICP-om iznosila 2,9 posto, ubrzavši prvi put  od aprila, potvrdio je Eurostat procjenu objavljenu početkom januara. U novembru je iznosila  2,4 posto.

Najviše je u decembru u zoni primjene eura poskupjela svježa hrana, za 6,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, primjetno snažnije nego u novembru.

Na mjesečnom nivou cijene su u decembru u 20-članoj privredi porasle za 0,2 posto, nakon što su u novembru pale  prvi put od jula, i to za 0,6 posto.

Među zemljama EU koje nisu u sastavu eurozone daleko najvišu stopu inflacije imale su Češka i Rumunija, od 7,6 odnosno sedam posto.

U Poljskoj, vodećoj privredi izvan eurozone, iznosila je 6,2 posto.