NJUJORK – Najprofitabilnija američka banka ”Džej Pi Morgan Čejs” (JP Morgan Chase) isplatila je 36 miliona dolara zarade za prošlu godinu svom dugogodišnjem direktoru Džejmiju Dajmonu, objavio je Fajnenšel tajms.

Pomenuti iznos nagrade je za oko četiri odsto veći nego prethodne godine i ujedno je najveća isplata Dajmonu od 2005, otkad je na čelu banke, preneo je portal PD.

“Godišnja naknada za 2023. godine priznanje je za direktorovo upravljanje kompanijom, koja je isakazala rast u svim vodećim tržišnim dijelovima poslovanja, kada je napravila rekordne finansijske rezultate i veoma povoljne bilanse”, saopštila je banka.

Kako navodi kompanija, osnovna plata čelnika banke iznosi 1,5 miliona dolara, dok ostatak zarade od 34,5 miliona otpada na bonuse, od kojih mu se većina isplaćuje u akcijama banke.

Zahvaljujući rastu referentnih kamatnih stopa Džej Pi Morgan Čejs je prošlu godinu završio s rekordnom dobiti od gotovo 50 milijardi dolara, čime je znatno premašio poslovne rezultate svojih konkurenata, dodaje portal.

I ostatak visokog menadžmenta dobio je veće plate, pa je recimo predsjednik Upravnog odbora Danijel Pinto zaradio otprilike pet odsto više, odnosno 30 miliona dolara, dok je svaka od dvije osobe, koje zajedno vode segment potrošačkog poslovanja, dobila po 18,5 miliona dolara, što je povećanje od gotovo šest odsto, ističe medij.