AMSTERDAM – Holandija je najavila da neće dozvoliti kompanijama da buše gas u holandskom dijelu Vadenskog mora koje se nalazi pod zaštitom Uneska.

Ovo je potez holandskih vlasti blokiraće planirano istraživanje zajedničkog preduzeća kompanja Šel i Ekson mobajl NAM, prenosi Rojters.

Ministar rudarstva Hans Vijlbrif rekao je da su nove projekcije za ubrzani porast nivoa mora zbog klimatskih promjena promijenile sliku o bušenju gasa na lokaciji, jer su povećavani rizici koje bi eksploatacija energenata mogla da predstavlja za morsko dno.

Kompanija Ekson mobajl NAM otkrila je rezerve gasa do 40 milijardi kubnih metara u Vadenskom moru sredinom 1990-ih i predviđa se da bi se tamo mogle naći dodatne količine od 30 do 130 milijardi kubnih metara. Otada je pitanje bušenja gasa u tom ekološki osjetljivom rezervatu prirode postala problematična tema, navodi Rojters. Vadensko more je pod zaštitom Uneska, ali su prošle godine Ujedinjene nacije upozorile da bi moglo da izgubi taj status ako se tamo dozvoli bušenje gasa.