KIJEV – Ukrajinska centralna banka snizila je referentnu kamatnu stopu na 14,5 sa 15 odsto, a kao razloge za to navela je usporavanje inflacije, stabilnost valute i poboljšanje izgleda za primanje vitalne međunarodne finansijske pomoći.

Ovakva odluka došla je iznenada, jer je većina analitičara i bankara očekivala da će vodeća finansijska institucija Ukrajine zadržati ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom, nakon što je u decembru snizila na 15 odsto, prenosi Rojters.

Guverner Andrij Pišni rekao je da centralna banka uočava osnove za nastavak ublažavanja monetarne politike i opisao smanjenje kao prirodno.

Centralna banka je navela i da će smanjenje stope “podržati ekonomski oporavak bez ugrožavanja makrofinansijske stabilnosti”.

Agencija navodi da se ukrajinska ekonomija vratila na ograničeni rast prošle godine, nakon što je smanjen za trećinu 2022, kada je započet rat sa Rusijom.

Međutim, taj oporavak je postao upitan zbog bojazni da jenjava pomoć Ukrajini za Zapada. Evropska unija je ove godine usvojila veliki četvorogodišnji paket pomoći, ali veliki američku pomoć mjesecima blokiraju republikanski članovi Kongresa. Finansijska pomoć Ukrajini je potrebna da bi popunila budžetski deficit ove godine, jer vlada ulaže svoje prihode u odbranu zemlje.

Centralna banka je očekivala da će Ukrajina dobiti više od 10 milijardi dolara inostrane finansijske pomoći u martu i aprilu, što bi pomoglo povećanju njenih deviznih rezervi.