VAŠINGTON – Američka vlada je u aprilu zabilježila veći budžetski suficit za skoro 20 odsto nego prije godinu dana i to zahvaljujući povećanju poreskih primanja, objavio je Blumberg.

Suficit za april, što je vrijeme za podnošenje pojedinačnih poreskih prijava, iznosio je 210 milijardi dolara, što je 19 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi američki medij.

“Aprilski prihodi uvećani su i pomjeranjem datuma dospjeća poreskih prijava za određene poreske obveznike pogođene prirodnim katastrofama”, rekao je Blumberrgu zvaničnik trezora.

S druge strane, teret kamata na neizmireni američki dug ostao je ključni pokretač većih izdataka i imao je značajan udio u deficitu u dosadašnjem dijelu godine.

Troškovi kamata u prvih sedam meseci fiskalne godine do aprila iznosili su 624 milijarde dolara, što je skok od 36 odsto u odnosu na 2023, navodi Blumberg.

Blumberg ističe da je snažna kampanja Federalnih rezervi za povećanje kamatnih stopa, usmjerena na suzbijanje visoke inflacije, učinila dug skupljim, čime je dodatno opterećen američki budžet.