BANJALUKA – Izvršni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Zelenković izjavio je da se završetak restrukturiranja ove kompanije očekuje do kraja godine i da će ona biti organizovana kao holding sa tri zavisna preduzeća.

On navodi da je u toku izrada završnog dokumenta na osnovu kojeg će biti sprovedena konverzija duga u kapital, čime će Republika Srpska postati vlasnik više od 90 odsto te kompanije, prenosi RTRS.

“Završen je proces finansijskog restrukturisanja, organizaciono je pri kraju, a posljednja faza je vlasničko restrukturisanje”, rekao je Zelenković. Istakao je da su Željeznice Republike Srpske prvo javno preduzeće u RS koje je ušlo u proces restrukturisanja prema programu Svjetske banke.

Zelenković je naglasio i to da je za 80 odsto novih projekata te kompanije već spremna dokumentacija, odnosno idejni i glavni projekti.

On očekuje da će uskoro, nakon izgradnje auto-puteva, na red doći modernizacija željeznica u RS.

“Željeznice Srpske sada ispunjavaju svoje obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i fondovima bez kašnjenja”, naveo je direktor.

Napomenuo je kako su u ovom preduzeću zaposlena 1.802 radnika, kao i da su je imalo konkurs za zapošljavanje još 117 ljudi.