SARAJEVO – Svjetska banka spremna je pružiti finansijsku podršku zemljama Balkana za unapređenje njihovih domaćih sistema brzog plaćanja, tako da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje pruža Jedinstveno područje plaćanja evrima /SEPA/, saopšteno je iz ove banke.

Prenos 5.000 evra između malih i srednjih preduzeća na Balkanu je, u prosjeku, deset puta skuplji u poređenju sa sličnom transakcijom, unutar SEPA, a porastom transakcije na 20.000 evra povećavaju se i razlike u troškovima i oni su 17 puta veći od transfera između zemalja SEPA, pokazuje nedavna analiza Svjetske banke.

U vrijeme kad digitalna transformacija diktira ekonomski napredak, neizmjeran je značaj nesmetanih i isplativih prekograničnih poslovnih transakcija, a to se naročito odnosi na zemlje Balkana, koje teže bližem povezivanju, kako međusobno, tako i s EU, tako da je smanjenje troškova međunarodnih platnih transakcija između poslovnih subjekata od ključnog značaja za ekonomski razvoj i integraciju u globalna tržišta.

Dobar primjer je položaj malih i srednjih preduzeća, koja predstavljaju okosnicu ekonomija ove regije, navode iz Svjetske banke i dodaju da tim firmama, koje često posluju na rubu rentabilnosti, prekomjerne transakcijske naknade nisu tek neugodnost nego, često, i prepreka koja ih može odvratiti od upuštanja u prekograničnu trgovinu.

U saopštenju se navodi da snižavanje takvih troškova može znatno uticati na njihovo poslovanje, povećanje konkurentnosti i poboljšanje ambijenta za napredak, pošto se tada poslovni subjekti mogu više posvetiti inovacijama i širenju svog poslovanja, umjesto prevazilaženju finansijskih poteškoća.

SEPA je inicijativa koja olakšava bankovne transfere denominirane u evrima, jednakim tretiranjem svih, i domaćih i prekograničnih plaćanja u ovoj valuti unutar svog područja.

Svrha joj je uspostavljanje područja nesmetanog plaćanja u cilju povećanja efikasnosti, smanjenja troškova i jačanja konkurentnosti, što naročito koristi mikro, malim i srednjim preduzećima.

Uspostavljanje takvog područja podrazumijeva usklađivanje praksi i zakonskog okvira za plaćanja u svim uključenim zemljama, a to su članice EU i nekoliko zemalja i teritorija izvan EU.

Svjetska banka je udružila snage s raznim partnerima, uključujući Savjet za regionalnu saradnju i Sekretarijat Cefte, u svrhu pružanja tehničke pomoći, koju finansira EU, a spremna je i pružiti finansiranje zemljama zapadnog Balkana za unaprjeđenje njihovih domaćih sistema brzog plaćanja, tako da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje pruža SEPA.

„Jedan od ključnih aspekata naše pomoći je usklađivanje s platnim propisima i drugim standardima EU vropske unije u cilju olakšanja učešća zemalja Zapadnog Balkana u SEPA-i, što će poboljšati pristup tržištu i ojačati ekonomske integracije i unutar regije i s EU“, navode iz Svjetske banke.

Još jedan bitan aspekt ove inicijative je uspostavljanje i implementacija Sistema brzog plaćanja.

Ti inovativni sistemi, koji omogućavaju trenutni transfer novca 24 časa sedam dana u sedmici, potpomognuti su modernim metodama kao što su tehnologija QR-kodova ili korištenje brojeva mobilnih telefona za identifikaciju.

“Put ka digitalizaciji je jasan, a razlozi su opravdani. Istraživanja potvrđuju značaj digitalnih finansijskih usluga – povećanje korištenja digitalnog plaćanja za 10 odsto, može smanjiti sivu ekonomiju jedne zemlje za oko dva odsto”, ističu iz Banke.

U saopštenju se naglašava da smanjenje troškova platnih transfera između poslovnih subjekata sa Balkana i iz Jedinstvenog područja plaćanja evrima ne predstavlja samo finansijsku olakšicu – to je višenamjenska strategija za podsticanje ekonomskog rasta, integracije i stabilnosti.