BANJALUKA, SARAJEVO – Narednih godina se očekuje rast indirektnih poreza, i to najviše zahvaljujući porezu na dodatu vrijednost (PDV), naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako se navodi u biltenu UIO BiH, projektovana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu je 3,6 odsto, za 2026. godinu je 4,1 odsto i isto toliko za 2027. godinu.

“Najveći generator godišnjeg apsolutnog rasta prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu s projektovanim stopama rasta potrošnje”, piše u ovom biltenu.

Ističe se da su projektovane stope rasta prihoda od PDV-a za narednu godinu 3,6 odsto, za 2026. godinu četiri odsto i isto toliko za 2027. godinu.

“U nominalnom iznosu za taj srednjoročni period predviđen je rast prihoda od 6,36 milijardi KM, koliko je projektovano za 2025. godinu, do 6,88 milijardi KM, koliko se predviđa u 2027. godini. Projekcija prihoda u ovom srednjoročnom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu”, napisali su iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu pri Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kazali su da važan faktor ostvarenja projekcija u ovom periodu predstavlja i nepromijenjena politika akciza na duvan i derivate nafte, te kontinuirana borba protiv crnog tržišta cigareta i duvana u BiH.

“U naredne tri godine očekuje se stabilizacija političke situacije u svijetu, kao i robnih berzi i cijena na svjetskom tržištu, te oporavak i rast ekonomije, dohotka i potrošnje u skladu s makroekonomskim projekcijama”, stoji u izvještaju.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da je imanentna karakteristika svih nerazvijenih zemalja visoka participacija poreza na potrošnju i promet u strukturi javnih prihoda u odnosu na porez na dohodak i porez na dobit.

“Drugim riječima, rast učešća poreza na dohodak i poreza na dobit sugeriše na rast bogatstva građana i profitabilniju privredu. Stoga ova predviđanja o rastu neto prihoda od PDV ukazuju na rast potrošnje i prometa koji se može finansirati i iz zaduženja. U našem slučaju rast doznaka iz inostranstva i rast uvoza uz djelimični doprinos rasta cijena dovešće do projektovanog povećanja prihoda od PDV-a, te ne možemo govoriti o strukturnim promjenama koje bi ukazivale na ozbiljnije jačanje naše ekonomije”, objasnio je Mlinarević.

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da će rast plata prije svega i rast cijena povećati i prihode od poreza.

“Pogotovo će se to osjetiti tamo gdje imamo znatno učešće radne snage, odnosno u radno intenzivnim djelatnostima u odnosu na kapitalne djelatnosti. To se dešava i očekuje i vjerovatno na osnovu toga UIO BiH radi projekcije. Ipak, ja sam skeptičan po pitanju bilo kakvih projekcija jer globalna dešavanja za mjesec-dva mogu poremetiti sve predikcije i promijeniti odnose. Značajnija globalna recesija ili znatno usporavanje ekonomije EU bi automatski poremetilo te prognoze Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, naveo je Čavalić. (Nezavisne)