BEOGRAD – Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabilježila rast broja stranih gostiju od 42 odsto, a noćenja za 70 odsto u odnosu na period prije izbijanja pandemije kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Srbije Uroš Kandić.

Kandić je istakao da je Srbija po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, prva u Evropi.

On je naveo da je Srbija vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom, koji je prevazišao nivoe prije pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.

Kandić je ocijenio da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ocjenjujući da će uvođenje novih letova ka Šangaju i Gvangdžou omogućiti Srbiji da bude glavna baza u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim dijelom Evrope.

Takođe, dodao je, očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije i da će rastu turističkog prometa ove godine doprinijeti i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliku zainteresovanost da putuju Srbijom.