Britanska energetska kompanija Shell u zadnjih je šest mjeseci znatno povećala broj benzinskih stanica u Sloveniji, a trenutno ih ima 47.

Najviše ih je u Štajerskoj i Prekmurju, posebno u blizini većih gradova poput Maribora, Celja, Murske Sobote, ali i u Primorskoj.

U manje od 200 dana energetski div otvorio je čak 39 benzinskih stanica pod brendom Shell na raznim slovenskim lokacijama, a jednu su već imali, u Framu, prije, izvještava  siol.net.

I premda mala Slovenija za veliki Shell predstavlja jedva jedan promil globalne mreže benzinskih i mobilnih centara, Shellovi ciljevi u Sloveniji su ambiciozni. – Kada Shell uđe na određeno tržište, on tamo ostaje dugo, riječi su izvršnog potpredsjednika Shella za sektor mobilnosti Istvana Kapitanye, koji je zajedno s ostalim istaknutim predstavnicima posjetio Sloveniju na nedavnom službenom otvaranju novog tržišta i ispratio Shell na uspješni put i u zemlji ispod Alpa.

S više od 47.000 lokacija na više od 80 svjetskih tržišta, Shell je najveći prodavač mobilnosti na svijetu i jedan od najvećih trgovaca na svijetu.

Na Shellovim lokacijama širom svijeta oko 33 miliona kupaca se zaustavlja svaki dan, odnosno nevjerovatnih 12 milijardi godišnje. Shell ima 55.000 stanica za punjenje električnih vozila širom svijeta, a 200.000 je planirano do 2030. godine. (Indikator.ba)