NJUJORK – Berzanska vrijednost kalifornijskog proizvođača naprednih čipova Nvidia je prvi put dostigla iznos od tri biliona dolara, nakon što su mu akcije dostigle rekordnu vrijednost od 1.219,93 dolara.

Akcije ovog proizvođača specijalizovanih čipova vještačke intelgencije su na posljednjem listanju porasle za 4,75 odsto, prenosi Rojters.

Nvidia je trenutno najvidljiviji američki brend, navodi se u posljednjim anketama od 24. maja. Kompanija, koja svojim proizvodima pomaže u pokretanju revolucije vještačke inteligencije, zauzela je prvo mjesto na nedavno objavljenoj “Akios Haris Pol 100” rang listi reputacije iz 2024. godine, objavio je CNBC.

Riječ je o anketi grupe američkih građana kojI su rangirali omiljene brendove, a rezultat je mjerenje reputacije kompanija, napisao je Akios.

Kompjuterske čipove pomenute kompanije trenutno koriste Amazon, Gugl, Meta i Tesla, među kojima su i modeli čipova napravljenih posebno za razvoj vještačke inteligencije. Interesentno je da se ova kompanija nije čak ni našla na prošlogodišnjoj listi 100 najvidljivijih američkih kompanija.

Nvidia je objavila 23. maja da je njen prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024, koji se završio krajem aprila, porastao za 242 odsto međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara. Kvartalni prihod centra podataka kompanije Nvidia je porastao za čak 427 odsto međugodišnje i za 23 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2023. na rekordnih 22,6 milijardi dolara.