JAHORINA – Na Jahorini je ozvaničen početak radova na distributivnom gasovodu Pale – Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem Republike Srpske.

Početak radova ozvaničio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da je gas energent budućnosti, ekološki ispravan koji može ekonomskom cijenom da parira nekim drugim energentima.
Istakao je da već dugo vremena Republika Srpska, u saradnji sa “Srbijagasom” i Srbijom, “Gaspromom” i vlastima Rusije pokušava da izgradi saradnju i partnerstvo, dok se, sa druge strane, sukobljavaju velike sile.

“Ali, ono što nama malima treba jeste sigurno snabdjevanje i sigurna budućnost, da možemo da animiramo i investitore za nove proizvodnje, a i da postojeće konzumente obezbijedimo da imaju konkurentan i jeftin energent”, naglasio je Dodik u obraćanju prilikom ozvaničenja početka radova na izgradnji distrubutivnog gasovoda Pale-Jahorina.

On je naveo da Jahorina nije slučajno izabrana kao lokalitet sa kojeg se kreće sa ovim projektom, jer je ona jedan od najvećih gradilišta nakon “Beograda na vodi” i nesumnjivo najveće gradilište u BiH.

Početak radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina veoma je značajno za Sarajevsko-romanijsku regiju i Republiku Srpsku, čiji će se benefiti tek vidjeti, izjavio je načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Jugović je u obraćanju povodom početka radova na ovom gasovodu istakao da se ulazi u prvu fazu gradnje gasovoda Pale-Jahorina, koji bi trebalo da bude dio jedinstvenog sistema gasovoda prema Srbiji.

“To je naša želja i cilj i nema dileme da ćemo to ostvariti zajedno sa Vladom Republike Srpske”, rekao je Jugović.

Generalni direktor “Sarajevo-gasa” Nedeljko Elek izjavio je da će ubrzo početi realizacija projekta izgradnje magistralnog gasovoda Beograd-Banjaluka koji je od strateškog značaja za Republiku Srpsku.

“Vrlo brzo krećemo u izradu projektne dokumentacije. Kompletna infrastruktura `Srbijagasa` i svi izvođači će biti na raspolaganju `Sarajevo-gasu` koji će biti nosilac ovog projekta”, rekao je Elek novinarima na Jahorini nakon radnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i generalnim direktorom “Srbijagasa” Dušanom Bajatovićem.

Elek je istakao da će u narednih tri do pet godina biti gasifikovana cijela Republika Srpska, prenosi Srna. (Foto Srna)

 

 

 

 

, prenosi Srna. (Foto Srna)