VAŠINGTON – Američka tehnološka korporacija Majkrosoft objavila je da napušta mjesto posmatrača u upravnom odboru kompanije za razvoj vještačke inteligencije Open AI.

Ova pozicija je pružila uvid u aktivnosti odbora bez ugrožavanja njegove nezavisnosti, ali Majkrosoft je vidio značajan napredak novoformiranog odbora Open AI i smatra da više nije potrebno da nadzire njegov rad, napisao je zamjenik generalnog savjetnika Majkrosofta Kit Doliver.

Kako prenosi Fajnenšel tajms (FT), ovaj potez dolazi u trenutku kada regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi sve češće pokreću antimonopolske istrage usmjerene na rad tehnoloških kompanija.

Majkrosoft, koji je uložio 13 milijardi dolara u Open AI, je zauzeo mjesto posmatrača bez prava glasa u upravnom odboru te firme u novembru prošle godine.

U tom turbulentnom periodu je smijenjen izvršni direktor kompanije Open AI Sem Altman da bi nakon samo nekoliko dana bio ponovo vraćen na svoju funkciju.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela je tada bio ključni posrednik koji je doprinio smirivanju situacije. Partnerstvo sa Majkrosoftom je ključno za uspjeh Open AI pošto je ovaj startap koristio Majkrosoftovu ogromnu računarsku snagu i usluge skladštenja u oblaku (klaudu) za razvoj svojih usluga. (Agencije, Foto Pixnioj)