BRISEL – Regulatorna tijela Evropske unije su danas odobrila dogovor po kome će američki tehnološki gigant Apple biti u obavezi da konkurentima obezbijedi pristup svojoj tehnologiji mobilnog plaćanja (tap and go).

Na ovaj način je okončana antimonopolska istraga u vezi sa sistemom plaćanja Apple Pay koju je Evropska unija pokrenula još 2020. godine.

“Obaveze koje je na sebe preuzeo Apple rješavaju našu primarnu zabrinutost da bi ova kompanija mogla da nezakonito ograniči konkurenciju kada su u pitanju mobilni novčanici na iPhone uređajima”, izjavila je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margete Vestager.

Epl pej je mobilni novčanik kompanije Apple koji omogućava korisnicima ajfona da plaćaju svojim uređajima u prodavnicama i preko interneta.

iPhoni rade isključivo na Appleovom operativnom sistemu iOS, tako da kompanija kontroliše pristup za programere mobilnih novčanika, a EU je bila zabrinuta zbog toga što su se neke firme žalile da im je ukraćen pristup, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Apple je u januaru ove godine ponudio da tržišnim rivalima omogući pristup svojoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja i mobilnog novčanika.

Evropska komisija je današnjom odlukom prihvatila ponudu Applea i sad smatra da su koraci koje je američka kompanija predložila pravno obavezujući. (Agencije, Foto unsplash)