BEOGRAD – Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije izjavio je da će se, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji je juče potpisan, oko 16.000 proizvoda uvoziti i izvoziti između dvije zemlje bez carina.

Stanić je za RTS rekao da se radi na diverzifikaciji spoljne trgovine Srbije, imajući u vidu da je najviše orijentisana na tržište EU, ali da je tamo niska tražnja.

“Mi verujemo da to nije samo što se trgovine tiče, nego da će i naše firme da otvore svoja postrojenja u Egiptu, koji je veoma značajna afrička privreda“, istakao je Stanić.

Prema njegovim riječima, što se tiče poljoprivrednih proizvoda značajno se ide na oslobađanje carina, dok će se kod industrijskih proizvoda ići na period od 10 godina prilagođavanja.

Dodaje da je egipatsko tržište u razvoju i da srpski proizvodi samim tim mogu da budu konkurentni. Stanić kaže da je dosadašnja razmjena sa Egiptom relativno skromna i navodi da je prošle godine bilo nekih 88 miliona razmjene, ali da je, ako se pogledaju slični sporazumi koji su do sada potpisivani, uvijek dolazilo do naglog rasta razmjene, što se očekuje i sa Egiptom.

Stanić je rekao da će voće koje se u Srbiji proizvodi lakše izvoziti, ali da će i voće koje se proizvodi u Egiptu biti jeftinije. (Agencije, Foto Pixabay)