VAŠINGTON – Predsjednik američke centralne banke Federalne rezerve (FED) Džerom Pauel rekao je da tri mjerenja inflacije u SAD u drugom kvartalu ove godine donekle doprinose uvjerenju da se tempo povećanja cijena vraća na cilj te institucije, što sugeriše da smanjenje referentnih kamatnih stopa možda i nije daleko.

On je istakao da je u drugom tromjesečju, zapravo, ostvaren još veći napredak u obuzdavanju inflacije, prenosi Rojters. “Imali smo poslednja tri bolja očitavanja inflacije, iako ne bi bilo prikladno da počnemo da labavimo finansijsku politiku dok ne budemo imali veću sigurnost da se inflacija održivo vraća na dva odsto”, nadovezao se Pauel.

Dodao je da situacija u prvom kvartalu nije ulivala povjerenje, ali ta tri očitavanja u drugom kvartalu, uključujući i ono od prošle nedjelje, donekle doprinose poboljšanju inflatorne situacije.

Prošle nedjelje, Ministarstvo rada je izvijestilo da je indeks potrošačkih cijena u junu pao u odnosu na prethodni mjesec, prvi put u četiri godine. Nakon naglog povećanja kamatnih stopa počev od 2022, FED se bori protiv najgore inflacije od 1980-ih, a referentnu referentnu stopu ne mijenja od prošlog jula godine i drži je u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto. (Agencije, Foto Pixabay)