TAIPEI – Akcije proizvođača čipova TSMC pale su u srijedu za više od 2% nakon što je američki predsjednički kandidat Donald Tramp rekao da bi Tajvan trebao platiti za obranu.
U intervjuu za Bloomberg Businessweek, Tramp je rekao: “Znate, mi se ne razlikujemo od osiguravajućeg društva. Tajvan nam ne daje ništa.”

SAD je najvažniji međunarodni partner Tajvana i dobavljač oružja, ali ne postoji službeni sporazum o obrani. Međutim, SAD su zakonski obvezne Tajvanu osigurati sredstva za samoobranu.

Američki predsjednik Džo Bajden uznemirio je kinesku vladu komentarima koji sugerišu da će SAD braniti Tajvan ako bude napadnut, što je odstupanje od dugotrajnog stajališta SAD o “strateškoj dvosmislenosti”.

Vašington i Taipei nisu imali službene diplomatske ili vojne odnose od 1979., kada su SAD prebacile priznanje na Peking.

Nije bilo neposredne reakcije od strane tajvanske vlade, niti TSMC-a koji je trenutno u mirnom periodu uoči svog izvještaja o zaradi u drugom tromjesečju u četvrtak. (Seebiz, Foto Pixabay)