SARAJEVO – Vina vranac vinarije Manastira Tvrdoš Trebinje i žilavka kvalitet iz “Vinograda Nuić” iz LJubuškog mogu se degustirati u poznatom restoranu “Maroko” u centru Tokija, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija /Fipa/ BiH.
Predstavnik Fipe u Japanu Šigehiko Nišihama promovisao je vina iz BiH poznatim restoranima u Tokiju i dugo vremena pregovarao o njihovoj prodaji, da bi 12. jula bio obaviješten da je restoran “Maroko” izabrao ova dva vina da bi ih posluživao svojim gostima.

Iz Fipe su napomenuli da se vina iz BiH izvoze u Japan od januara 2014. godine, što je veliko postignuće s obzirom na veliku konkurenciju na japanskom tržištu.

Takođe, ističu, potrebno je obezbijediti značajnija sredstava za promociju vina da bi ostvarili značajniju prodaju na japanskom tržištu.

Više od 20 godina Nišihama ima dobre odnose sa vlasnicima vinarija u BiH, a posjetio ih je u više navrata kako bi mogao krenuti sa njihovom promocijom na tržištu Japana.

Japanska kompanija za uvoz “MiP korporejšen” /M&P Corporation/ odlučila se 2014. godine za uvoz vina iz vinarija Manastira Tvrdoš i “Vinograda Nuić”, a od jula ove godine uvozi ukupno osam vrsta vina ovih vinarija. (Srna, foto pixabay)