VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države treba da sačekaju sa smanjenjem kamatnih stopa dok se ne pojave jasniji dokazi da se inflacija u zemlji održivo vraća na željenih 2 odsto, rečeno je u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako se navodi, jasna komunikacija će pomoći da se tržišna očekivanja usmjere u skladu sa planiranom politikom FED-a. “Američka ekonomija je u posljednjih nekoliko godina ostvarila snažan učinak. Realni prihodi su sada porasli iznad nivoa prije pandemije. Rast broja radnih mjesta je posebno brz sa 16 miliona novih radnih mjesta otvorenih od kraja 2020. Međutim, povećanje prihoda i bogatstva je neujednačeno, a nivo siromaštva je i dalje visok, posebno nakon što je prestala državna podrška iz ere pandemije”, dodaje se u saopštenju.

Direktori MMF-a su primjetili da visoki fiskalni deficiti i kontinuirano povećanje odnosa američkog javnog duga prema BDP-u predstavljaju rizik ne samo za američku već i globalnu ekonomiju.

Bijela kuća prema mišljenju MMF-a treba da reaguje na ove prijetnje kroz preusmjeravanje prihoda i potrošnje, dok dio fiskalne uštede treba uložiti u programe za ublažavanje siromaštva, navodi se na sajtu te organizacije. (Agencije, Foto Unsplash)