MAJAMI, – Istraživanje o najpouzdanijim automobilima u SAD, koje je obavila neprofitna organizacija potrošača posvećena testiranju proizvoda, Konzjumer riports pokazalo je da se na prvom mjestu po pouzdanosti nalaze Leksus i Tojota, dok su na začelju te liste od 30 proizvođača vozila Mecedes i Krajsler.

Porše i BMW su na osmom i devetom mjestu a od ukupnih 100 poena od anketiranih vozača dobili su 66 odnosno 64 poena.

Istraživanje je urađeno da bi se napravila lista najpouzdanijih automobila a na osnovu problema koje su vozači imali u poslednjih 12 mjeseci sa svojim automobilima.

Prema agenciji za ocjenjivanje vozila u SAD pouzdanost je najvažniji kriterijum kupaca automobila, iznad bezbjednosti, pristupačnosti ili efikasnosti potrošnje goriva.

Za istraživanje o zadovoljstvu potrošača, Konzjumer riports je prikupio podatke više od 330.000 vozila, koji pokrivaju raspon modela od 2000. do početka 2024. i koji ukjučuju 17 oblasti koje mogu biti problematične uključujući motor, mjenjač, elektroniku u automobilu i još mnogo toga kako bi odredili rezultat pouzdanosti za 30 proizvođača automobila.

U najnoviju rang listu uključene su i tri nove problematične oblasti koje se posebno fokusiraju na hibride, plug-in hibride i električna vozila.

Leksus je na prvom mjestu sa 79 poena od mogućih 100, Tojota ima 79 a Mini 71, nakon toga slijedi Akura sa 70 i Subaru sa 69 poena.

Mazda ima 67, Porše 66, BMW 64, KIA 61, Hjundai 56, Bjuik 54, Infiniti 53. Tesla je prvi proizvodajč koji ima ispod 50 poena – tačnije 49, slijede Ram, Kadilak i Nisan po 45, Audi je na 19 mjestu.

Ševrolet na 20, Dodž na 21. Slijede Ford, Linkoln, GMC, Volvo, Jeep. Na posljednja tri mjesta nalaze se Rivian, Mercedes i Krajsler sa 24, 23 i 19 poena”, navodi se u istraživanju Konzjumer riportsa.

Drugo istraživanje objavljeno na sajtu Vižual kapitalist objavio je listu najpouzdanjijih na osnovu kvarova, gdje su takođe na prvom i drugom mjestu Leksus i Tojota, slijede Bjuik, Šervolet i Mini ali je kod njih na začelju te liste od 30 proizvođača automobila Linkoln, Lend Rover, Folksvagen, Audi i Krajsler. Limuzine, hečbekovi i kupei čine jednu od najpouzdanijih kategorija vozila u istraživanjima sa prosječnom predviđenom ocjenom pouzdanosti od 57 od 100. Slijede SUV vozila sa ocenom 50, zatim minivanovi sa ocjenom 45.

Pikapovi su najnepouzdanija kategorija, sa prosječnom ocjenom 41. (Agencije, Foto Pixabay)