BANJALUKA – Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 1.426 KM i u odnosu na maj nominalno je veća za 1,6 odsto, a realno za 2,2 odsto, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović.
Milunović je rekao da je, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna plata nominalno veća za 11 odsto, a realno za 9,2 odsto.

On je rekao da je u junu najviša prosječna plata isplaćena u području finansijskih i djelatnosti osiguranja 1.791 KM, a najniža prosječna plata je isplaćena u građevinarstvu 1.111 KM.

“U poređenju sa junom 2023. godine, najveći apsolutni rast neto plate ostvarilo je područje administrativno-pomoćne i uslužne djelatnosti od 250 KM”, istakao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Milunović je rekao da Republika Srpska u poređenju sa zemljama u regionu na godišnjem nivou iz mjeseca u mjesec ima najnižu inflaciju.

On je rekao da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u junu u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku niže za 0,5 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,7 odsto.

Milunović je rekao da je najveći doprinos padu cijena mjesečno dao pad cijena u grupama povrće oko 10 odsto, te gorivo i mazivo.

On je rekao da je najveći doprinos rastu cijena godišnje dao rast cijena u grupama gorivo i mazivo od tri odsto, te meso od 3,3 odsto. (Srna, Foto Centralna banka)