BANJALUKA, TREBINJE – Da je Republika Srpska privlačna turistička destinacija za brojne turiste, dokazuje i podatak da je na osnovu prihoda od boravišne takse za šest mjeseci prikupljeno više od milion maraka.

Kostadin Vasić, v.d. direktora Turističke organizacije Republike Srpske, ističe da su prihodi za prvu polovinu ove godine uvećani za 1,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Prateći uplate boravišne takse, u prvih šest mjeseci 2024. godine po prihodima od boravišne takse prikupljeno je 1.039.013,69 KM, što je u odnosu na isti period 2023. godine više za 1,6 odsto na republičkom nivou”, kazao je Vasić.

Kako je dodao, prema Zakon o boravišnoj taksi, Turistička organizacija Republike Srpske prihoduje 20 odsto od ukupnog iznosa koji se uplati na nivou Republike Srpske.

“Takođe, prateći podatke Republičkog zavoda za statistiku, tokom pet mjeseci tekuće godine Republiku Srpsku je posjetilo 180.072 turista, koji su ostvarili 460.897 noćenja, broj dolazaka je na istom nivou kao i prethodne godine, dok je ostvareno 5,2 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine”, kazao je Vasić.

Kako je dodao, komšije su ostvarile najviše posjeta.

“Kao i prethodne godine, najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvarili su gosti iz

okruženja, tj. iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Turska, Austrija, Njemačka i Italija”, rekao je Vasić.

Takođe, treba napomenuti da su se gosti tokom prvih pet mjeseci 2024. godine u prosjeku zadržavali 2,5 dana.

Branka Branković, portparolka Turističke organizacije grada Banjaluka (TOBL), ističe da bi Banjaluka mogla da ostvari i veće prihode od takse, ali da je problem siva ekonomija u pogledu smještajnih kapaciteta.

“Banjaluka više nije sezonska destinacija, nego cjelogodišnja, jer vidimo da tokom cijele godine u Banjaluci borave turisti iz mnogih zemalja, čemu svjedoči to da na ulicama najvećeg grada Srpske možemo da čujemo razne jezike”, kazala je Brankovićeva.

Kako je dodala, Banjaluka, pored svih svojih turističkih potencijala, akcent stavlja na manifestacioni turizam.

Prema njenim riječima, u nekim gradovima, kao što je Trebinje, bar kako se vidi po brojevima, nema nelegalnog smještaja, dok, kako kaže, Banjaluka ima problem sa sivom ekonomijom, koja na neki način umanjuje boravišnu taksu.

“Čim nema nelegalnog smještaja, čim su svi registrovani, onda je i boravišna taksa naplativija. Međutim, Banjaluka još pliva u sivoj ekonomiji kada je u pitanju ta vrsta izdavanja apartmanskih smješta i uopšte soba turistima. Samim tim, dakle, i kod nas bi možda bila naplativija boravišna taksa ukoliko bi svi smještajni kapaciteti bili registrovani”, kazala je Brankovićeva.

Kako je rekao Nikola Kokić, portparol Turističke organizacije Trebinja, naplata boravišne takse je dobra, jer njihovoj organizaciji pomaže u planiranju promotivnih aktivnosti.

“Ako je naplata takse dobra i ako je turistička godina dobra, onda novac koji prikupimo ulažemo u promotivne svrhe, u razne kampanje, kao i u nove projekte”, rekao je Kokić.

Kako je dodao, Trebinje već sad bilježi 100.000 noćenja.

“Mi sada imamo 100.000 registrovanih noćenja, što je polovina od onog rekordnog prošlogodišnjeg broja, kada smo imali 210.000 noćenja. Dakle, ako se nastavi ta dinamika, možemo da kažemo da bismo u oktobru mogli da premašimo taj broj”, kazao je Kokić. (Nezavisne, Foto Pixabay)