Brazilski proizvođač aviona Embraer izvijestio je da je u drugom tromjesečju isporučio gotovo dvostruko više aviona nego na početku godine, istaknuvši talas narudžbi pod uticajem problema u američkom Boeingu i preopterećenih kapaciteta u evropskom Airbusu.

Treći proizvođač aviona u svijetu, nakon Airbusa i Boeinga, isporučio je u periodu od aprila do juna 47 aviona, za 88 posto više nego u prethodna tri mjeseca.

U odnosu na isti prošlogodišnji period nivo isporuka bio je stabilan.

Brojka uključuje 19 isporučenih komercijalnih mlažnjaka, gotovo trostruko više nego u prvom tromjesečju, i 27 poslovnih mlažnjaka, za 50 posto više nego u periodu od januara do marta. Isporučili su i jedan vojni avion, C-390 Millennium, koji je kupio Portugal, stoji u saopštenju koje prenosi agencija Hina.

Još nekoliko evropskih zemalja naručilo je C-390 Millenium, ali njihove narudžbe još nisu uračunate, ističu u kompaniji.

Vrijednost knjige narudžbi bila je na kraju juna veća za 20 posto nego lani, dosegnuvši najviši nivo u sedam godina, od 21,1 milijardu dolara, prenosi Biznisinfo. (Foto Pixabay)