BANJALUKA – Na tržište BiH u prvom polugodištu ove godine stiglo je raznih vrsta ulja, masti i margarina u vrijednosti od 98,95 miliona maraka, što je za oko 12 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), od januara do kraja juna ove godine BiH je uvezla za 13,17 miliona kilograma više ulja i masti u odnosu na isti period lani, kada je na domaće tržište ovih proizvoda stiglo 29,10 miliona kilograma, za šta je izdvojeno 87,9 miliona maraka.

Istovremeno, prema podacma UIO, BiH je izvezla za 9,29 miliona kilograma više ulja i masti nego lani, kada je na inostrano tržište plasirano 21,90 miliona kilograma ovih proizvoda koji su koštali  64,7 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom ove godine najviše masti, raznih vrsta, uvezla iz Hrvatske i Italije, a ulja iz Srbije i Ukrajine.

Kada je riječ o ovim proizvodima iz Srpske i FBiH, oni su u proteklih šest mjeseci u najvećoj mjeri završavali na rafovima Srbije, Crne Gore, Jordana i Turske.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa rekao je da je kompanija “Bimal” iz Brčkog lider u prodaji jestivog ulja na domaćem tržištu.

– Uljarica u Srpskoj imamo zasijanih na oko 10.000 hektara, a premija resornog ministarstva iznosi 400 maraka po hektaru. Naši poljoprivrednici koji proizvode uljarice, pogotovo u Semberiji i Brčko distriktu, su kooperanti privrednog društva “Bimal”, koji otkupljuje za dalju preradu i proizvonju – rekao je Šepa.

Dodao je da domaća proizvodnja, zajedno sa kompanijom “Bimal”, može dovoljno da proizvede, kako za potrebe ovdašnjeg stanovništva tako i za izvoz na inostrano tržište.

Direktorica “Agrojapre” Donji Agići, koje u svojoj ponudi, između ostalog, ima i jestiva hladno cijeđena ulja, Nada Nešković Railić kazala je da godišnje proizvedu od 2.000 do 3.000 litara suncokretovog ulja.

– Zajedno sa klasičnim rafinisanim uljima i cijena hladno cijeđenih je išla ka dole. Zadovoljni smo potražnjom za našim uljima, jer osim što se mogu upotrebljavati za ishranu, koriste se i u kozmetičkim proizvodima  i slično – kazala je Nešković Railić.

Dodala je da njihovi proizvodi mogu da se nađu u gotovo svim marketima i prodavnicama zdrave hrane u Srpskoj.

Direktor mesne industrije “ZP komerc” iz Vršana kod Bijeljine Đorđe Rosić istakao je da se mast sve manje proizvodi, jer sve tovne svinje sada imaju mnogo manji procenat masnoće.

– Mast je generalno u deficitu u svim mesnim industrijama. Masti proizvodimo u količinama koje su potrebne za naše tržište i trenutno je ima u svim našim maloprodajnim objektima – kazao je Rosić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je tokom prošle godine izvezla 51,80 miliona kilograma ulja i masti u vrijednosti od 133,08 miliona maraka. Istovremeno, iz inostranstva na domaće tržište tokom prošle godine stiglo je 59,12 miliona kilograma za šta je izdvojeno 169,27 miliona KM. (Glas Srpske, Foto Pixabay)