BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić najavio je da će ove godine biti uspostavljena avio-linija između Beograda i Guangdžoua – trgovačkog i industrijskog centra na jugu Kine, a najkasnije početkom sljedeće godine i linija za Šangaj.

“Tada ćemo imati tri avio-linije za Kinu, a plan za sledeću godinu jeste da otvorimo još jednu liniju prema jugu SAD”, rekao je Vesić u Skupštini Srbije odgovarajući na poslanička pitanja.

On je naveo da je avio-kompanija “Er Srbija” gotovo potpuno u vlasništvu države, da je profitabilna i ne prima subvencije iz državnog budžeta, ističući da je malo avio-kompanija u Evropi koje rade bez subvencija.

Vesić je rekao da “Er Srbija” sada ima 88 linija i da je po tome najveća regionalna avio-kompanija, koja leti u 34 zemlje na četiri kontinenta.

On je dodao da će flota “Er Srbije” uskoro biti bogatija za dva širokotrupna aviona tipa “erbas” i da će nastaviti širenje mreže linija.

“Čeka nas nastavak investicija kad je reč o aerodromu `Nikola Tesla`, a francuska kompanija `Vansi` prema ugovoru o koncesiji ima obavezu da nastavi da investira u aerodrom. MUP Srbije kupio je 16 čitača za elektronsko čitanje pasoša, koji su stigli u Beograd i biće postavljeni od septembra”, rekao je Vesić.

On je naveo da je cilj da beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” ima 15 miliona putnika, te najavio veća ulaganja u kargo saobraćaj na aerodromu u Nišu.

Vesić je najavio skori početak izgradnje 19 kilometara duge pruge između Zemun Polja i Surčina, koja će voditi do Aerodroma “Nikola Tesla” i do kompleksa “Ekspo”, ističući da će, prema direktivi Evropske komisije, svi aerodromi koji imaju više od 12 miliona putnika morati da imaju mogućnost da putnici do njega stignu željeznicom. (Srna, Foto Pixnio)