Nizozemski proizvođač piva Heineken objavio je u ponedjeljak da mu je neto gubitak koji se može pripisati dioničarima u prvom polugodištu iznosio 95 miliona evra, u usporedbi s prošlogodišnjom dobiti od 1,16 milijardi evra.

Osim toga izvijestio je o manjem od očekivanja, 12,5-postotnom porastu polugodišnje operativne dobiti, jer nije realizovan očekivani priliv prihoda od sportskih događaja u junu i julu.

Analitičari su očekivali 13,2-postotni rast, a ispod njihovih očekivanja bili su i polugodišnja zarada te obim. To je dovelo danas do 7-postotnog pada cijene dionice te kompanije na evropskim berzama, prenosi Biznisinfo.

Ta druga najveća svjetska pivara, čiji brendovi uključuju Tiger i Sol, saopštila je da je u tom periodu smanjila za 874 miliona evra ili za 40 posto vrijednost svog ulaganja u China Resources Beer.

Prodaja piva, za koju se očekivalo da će porasti 3,4 posto, porasla je tek 2,1 posto, tako da su prihodi od prodaje dosegnuli 17,82 milijarde evra, prenijela je Hina. (Agencije, Foto Pixabay)