ZENICA – Situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica, u kojem je proizvodnja prekinuta 7. marta ove godine te koji je predviđen i za potpuno zatvaranje, svakog trenutka može eskalirati jer su radnici zadnju platu dobili za april, rekao je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Nedžad Duraković.

Prema njegovim riječima, trenutno je radno angažovano oko 190, od ukupno oko 600 zaposlenih u tom preduzeću koji više ne mogu izdržati rad bez plate.

Radnici koji su na prekidu rada, njih oko 400, do konačnog razrješenja statusa treba da primaju mjesečnu naknadu od 619 KM, koliko iznosi minimalna plata u Federaciji BiH.

“Nisu nam isplaćene plate za maj i jun. Evo danas je 31. jul – znači idemo lagano u zarađivanje i treće plate i to je ono što je bolno. Nemoguće je dolaziti na posao tri mjeseca bez plate. Ovdje je situacija složena i svakog dana može eskalirati s negativnim posljedicama”, upozorio je juče Duraković, koji podvlači kako radnici koji su angažovani daju svoje “nadnaravne mogućnosti”, prenosi Fena.

Obećanja od nadležnih imaju, ali sve se završi, kako je rekao, na obećanjima.

“U ovom trenutku znamo da je upućen, da li prijedlog ili nacrt zakona o zatvaranju RMU Zenica na usvajanje Parlamentu i Vladi FBiH. U ovom trenutku ne znamo dokle je to došlo, ali ono što imamo informacija koje su vezane za sadržaj tog zakona znamo da će određeni, veći broj radnika biti penzionisan. Predviđeno je da će 300 do 350 radnika RMU Zenica biti penzionisano, jedan dio radnika će biti upućen u Kakanj ili Bilu gdje će nastaviti svoj radni odnos. Nažalost, biće i dio radnika koji neće potpadati pod penzionisanje niti prelazak u drugi rudnik, nego će uz otpremnine biti upućeni na biro”, kazao je Duraković.

Predviđa da će 100 do 150 radnika, uz otpremnine, biti upućeno na biro.

Duraković ističe kako se taj proces odvija puno sporije nego što su očekivali te da radnici koji obavljaju poslove inspekcije u jamama “Raspotočje” i “Stara jama”, koji čuvaju opremu u tim jamama, ne mogu raditi te im je ugrožena egzistencija. Ne uplaćuju im se ni rate za kredit.

“Nije to da ovi ljudi neće da rade, nego neće moći odgovoriti zadatku i neće moći dolaziti na posao, jer nemaju novac”, kaže Duraković, koji je dodao da su ovakvim stanjem ugrožene njihove porodice.