SAN FRANCISCO – Meta Platforms objavila je svoju zaradu u drugom tromjesečju, nadmašivši očekivanja Wall Streeta. No kompanija je upozorila da očekuje “značajan” rast kapitalnih izdataka u 2025.

“Iako ne namjeravamo dati nikakve kvantitativne smjernice za 2025. do poziva za četvrto tromjesečje, očekujemo da će infrastrukturni troškovi biti značajan pokretač rasta troškova sljedeće godine jer prepoznajemo amortizaciju i operativne troškove povezane s našim proširenim infrastrukturnim otiskom”, rekla je finansijska direktorica Susan Li.

Potrošnja AI ključna je mjera za Wall Street jer ulagači sa zebnjom očekuju povrat ulaganja Big Tech-a u tehnologiju. Tokom prethodnog tromjesečja, Li je povećao procjenu ukupnih troškova kompanije za cijelu godinu s između 94 i 99 milijardi dolara na između 96 i 99 milijardi dolara.

U drugom tromjesečju Meta je zabilježila zaradu po dionici (EPS) od 5,16 dolara uz prihod od 39,07 milijardi dolara. Analitičari su očekivali EPS od 4,74 dolara na prihod od 38,3 milijarde dolara, prema procjenama koje je sastavio Bloomberg.

Meta je zabilježila EPS od 2,98 dolara na prihod od 31,9 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine.

Prihod kompanije Family of Apps, koji uključuje prihod od Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera, iznosi 38,72 milijarde dolara, više od procjena od 37,7 milijardi dolara. Meta je u drugom tromjesečju prošle godine ostvarila prihod od 31,7 milijardi dolara u tom segmentu.

Meta dionice porasle su više od 4% nakon izvještaja.

Osim prihoda od oglašavanja, Wall Street još pokušava odrediti koliko će Meta još morati ulagati novac u AI prije nego što vidi neku vrstu isplate prihoda.

Prošle sedmice izvršni direktor Mark Zuckerberg najavio je Metin najnoviji open-source veliki jezični model (LLM) pod nazivom Llama 3.1. Štaviše, osnivač Facebooka rekao je da bi se industrija trebala fokusirati na AI otvorenog koda, a ne na modele zatvorenog koda kao što je OpenAI-jev ChatGPT.

Metin segment Reality Labs, koji uključuje hardver i softver za mješovitu stvarnost, ostvario je prihod od 353 miliona dolara u kvartalu u odnosu na očekivanja od 376 miliona dolara. To je bolje nego što je kompanija izvijestila u istom tromjesečju prošle godine, ali segment i dalje gubi novac.

U drugom tromjesečju Meta je izvijestila da je segment izgubio oko 4,49 milijardi dolara, malo ispod očekivanja od 4,53 milijarde dolara. (Seebiz, Foto Pixabay)