VAŠINGTON – Velika većina ekonomista u SAD očekuje smanjenje kamatnih stopa za samo četvrtinu procentnog poena (0,25 odsto) na sljedećem sastanku američke centralne banke u septembru.

Prema Blumbergu, četiri petine anketiranih analitičara predviđa da će Federalne rezerve (FED) sniziti stope na raspon od 5,0 do 5,25 na sastanku od 17. do 18. septembra, dok ostali predviđaju veće smanjenje.

Medij navodi da su kreatori politike američke centralne banke odbacili ideju o agresivnijim potezima nakon julskog izvještaja o lošijem zapošljavanju u SAD od očekivanog, dok je stopa nezaposlenosti porasla na najviši nivo u skoro tri godine.

Istovremeno, čelnici FED-a, predvođeni predsjedavajućim Džeromom Pauelom, rekli su da će akcenat i dalje stavljati na puno zapošljavanje, nastavljajući da teže ka smanjenju inflacije od zacrtanih dva odsto.

Neke velike banke sa Volstrita, uključujući “Džej-pi Morgan čejs” i “Sitigrup”, ublažile su svoje prognoze nakon prošlonedjeljnog izvještaja o zapošljavanju kako bi predvidele pomak od pola procentnog poena sljedećeg mjeseca, napominje Blumberg. (Foto Pixabay)