CIRIH – Nezaposlenost među mladima širom svijeta prošle godine pala je na oko 13 odsto, što znači da je oko 64 miliona ljudi starosti između 15 i 24 godine bilo bez posla u svijetu.

U izvještaju Međunarodne organizacije rada (ILO) predviđa se da će ta stopa pasti na 12,8 odsto u ovoj i narednoj godini, i navodi se da su se stope nezaposlenih u 2023. vratile na stope od prije pandemije virusa kovid19, ali ne u svim regionima svijeta, prenosi Rojters.

Za mlade ljude u arapskim državama, istočnoj Aziji, jugoistočnoj Aziji i Pacifiku, stope nezaposlenosti mladih prošle godine bile su veće nego 2019, pri čemu je taj trend u arpaskim državama nastao prije pandemije, dok je u azijskim podregionima zabilježen porast nezaposlenosti.

U izvještaju se takođe navodi da je prosječna starost zaposlenih u Africi mnogo niža nego u razvijenim zemljama svijeta, što može dovesti do mogućih problema kad je riječ o ekonomskoj stabilnosti. Kako se navodi, predstojeći ”zemljotres mladih” Africi može dovesti do porasta broja nezaposlenih među mladima, što može dovesti do problema za društvenu pravdu i globalnu ekonomiju. (Agencije, Foto Pixabay)