PEKING – Strani ulagači su povukli skoro 15 milijardi dolara investicija iz Kine u tromjesečnom periodu između aprila i juna, objavila je kineska Državna administracija za devizne poslove.

Kako se dodaje, vrijednost stranih investicija u Kinu je u prvih šest mjeseci 2024. pala za oko pet milijardi dolara. Strane investicije u Kinu su u 2021. dostigle rekordne 344 milijarde dolara, ali postepeno se smanjuju zbog usporavanje privrede i rastućih geopolitičkih tenzija, prenosi Blumberg.

Vlada u Pekingu se trudi da privuče i zadrži strane investicije, kao i da pokaže da je Kina i nadalje otvorena i privlačna za strane kompanije, posebno one koje donose napredne tehnologije.

Kineska priveda je u prvoj polovini 2024. godine porasla za pet odsto međugodišnje, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku (NBS) koji su objavljeni krajem jula.

Vrijednost kineskog BDP-a od januara do juna ove godine je dostigla oko 61,68 biliona juana, što je približno 7,94 biliona evra. U drugom kvartalu 2024. kineska ekonomija je porasla za 4,7 odsto u odnosu na isti kvartal lane. Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj julskoj prognozi naveo da će kineska ekonomija porasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sljedeće godine. (Agencije, Foto Pixabay)