BEČ – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem avgustovskom mjesečnom izvještaju prvi put ove godine snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. za 135.000 hiljada barela dnevno na 2,1 miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

Kineska privreda je u prvoj polovini 2024. godine porasla za pet odsto međugodišnje, a u drugom kvartalu 2024. usporila rast na 4,7 odsto, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u julskoj prognozi naveo da će kineska ekonomija porasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sljedeće godine.

Glavni doprinos rastu potražnje za naftom u 2024. će prema prognozi OPEK-a doći iz država koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pitanju su prije svega Kina, Indija i države Bliskog istoka koje će doprinijeti rastu za 1,9 miliona barela dnevno. Države Sjeverne i Južne Amerike će dodati još 0,2 miliona barela dnevno, dok se za Evropu prognozira blago smanjenje potrošnje.

Projekcije rasta potražnje za naftom kartela OPEK su veće od standardnog nivou rasta prije pandemije i iznad očekivanja mnogih velikih trgovačkih kuća i banaka na Volstritu, prenosi Blumberg. (Agencije, Foto Pixabay)