BRAZILIJA – Cjelokupan njemački uvoz zlata iz Brazila i oko 70 odsto italijanskog dolazi iz oblasti Amazonije, gdje je ilegalno iskopavanje rasprostranjeno, saopštio je stručnjak za tu oblast.

Studija neprofitne organizacije Instituta “Eskolas” iz Sao Paula je, koristeći vladine podatke, pokazala da svih 1,3 tona zlata, koje je Njemačka uvezla iz Brazila 2023. godine, potiče iz države Amazonas, prenosi Rojters.

U izvještaju pod nazivom “Rizično zlato Evrope” navodi se i da je Italija posljednji put uvezla 356 kilograma brazilskog zlata prošle godine, uključujući i 254 kilograma iz država Para i Sao Paulo.

Država Sao Paulo ne proizvodi zlato, ali je glavno središte za prodaju i izvoz plemenitog metala, naročito onog nejasnog imovinsko-pravnog porijekla, objavila je agencija.

“Evropska unija ima stroga pravila za suzbijanje prodaje ruda sumnjivog ili nezakonitog porijekla, ali i mnogo ’rupa’”, rekla je direktorka istraživanja Instituta “Eskolas” Larisa Rodrigez. Rojters navodi da evropske kompanije, koje kupuju zlato, ne znaju gdje je ono iskopano i ko ga je prodao izvoznicima.

“Oko 94 odsto brazilskog zlata, koje uvoze Njemačka i Italija, glavni kupci u EU, ima sumnjivo porijeklo i stiže preko lanca posrednika iz stotina rudnika zlata u Amazoniji”, primjetila je Rodrigez.

Više od polovine od 68 tona zlata koje je Brazil izvezao prošle godine ima sumnjivo porijeklo kojem se ne može ući u trag, uprkos mjerama sadašnje vlade za suzbijanje ilegalne prodaje tog plemenitog metala, saopštio je “Eskolas”.

Dodaje se da je Kanada glavni kupac brazilskog zlata, koje izvoze kompanije iz legalno licenciranih rudnika, što je iz slučaj sa trećim najvećim uvoznikom Ujedinjenim Kraljevstvom.

“Međutim, Švajcarska, kao drugi najveći kupac zlata iz Brazila, uvozi i poluge nastalih od ruda sumnjivog porijekla, a veliki dio toga završava u Evropskoj uniji, koja 70 odsto zlata dobija od Švajcaraca”, rekla je Rodrigez. (Agencije, Foto Pixabay)