Na Wall Streetu su berzovni indeksi porasli jer inflacija u SAD postepeno popušta, a uprkos visokim kamatama, privreda će, čini se, izbjeći recesiju.

Dow Jones indeks ojačao je 1.39 posto, na 40.563 boda, dok je S&P 500 porastao 1.61 posto, na 5.543 boda, a Nasdaq indeks 2.34 posto, na 17.594 boda.

Nakon što su početkom sedmice podaci pokazali da inflacija u SAD postepeno popušta, juče su ulagače ohrabrili i podaci o rastu potrošnje, najvećeg pokretača bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Promet u trgovini na malo porastao je u julu1 posto, nakon 0.2-postotnog pada u junu. Strahovanja od recesije splasnula su i zahvaljujući izvještaju da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Zahvaljujući svim posljednjim privrednim pokazateljima, ulagači vjeruju da će američka centralna banka u septembru početi smanjivati kamatne stope.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše u trgovačkom i informatičkom.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Walmarta, sa skokom cijene za 6.6 posto, nakon što je najveći američki trgovački lanac povećao procjene zarade u ovoj godini, zahvaljujući rastu prometa.

To je podstaknulo i cijeli trgovački sektor, pa su cijene akcija Costca i Rivals Targetsa porasle između 1.7 i 4.3 posto.

Snažno je, gotovo 7 posto, skočila i cijena akcije Cisco Systemsa, nakon što je taj tehnološki div povećao procjene kvartalnih prihoda i najavio smanjenje broja zaposlenih u svijetu za 7 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.80 posto, na 8.347 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.66 posto, na 18.183 boda, a pariški CAC 1.23 posto, na 7.423 boda. (Index.hr, Foto Pixabay)