Američki proizvođač automobila General Motors (GM) saopštio je da će smanjiti broj zaposlenih u odeljenju za softver i usluge.

Razlog za otpuštanje više od 1.000 zaposlenih je povećanje ulaganja u nove tehnologije uz očuvanje profitabilnosti. Auto-gigant iz Mičigena navodno planira 600 od planiranih 1.000 otpuštanja u tehnološkom kampusu GM-a u blizini Detroita.

GM je potvrdio ovu informaciju, ali nije otkrio tačan broj ljudi koji će ostati bez posla. Kako je objasnio portparol GM-a, da bi izgradile budućnost, kompanije moraju da donose hrabre odluke i daju prioritet investicijama koje će imati najveći uticaj.

Krajem prošle godine, prema zvaničnim podacima, auto-gigant je imao oko 76.000 zaposlenih i 87.000 honorarnih radnika.

U julu, GM je izvestio o porastu kvartalnog profita nakon povećanja prodaje u Sjevernoj Americi, nadoknađujući kontinuiranu slabost u Kini, gdje se suočava sa oštrom konkurencijom.

Iako je kompanija smanjila neka ulaganja u električna vozila i samovozeće automobile, ona su i dalje izvor velikih troškova. Da bi smanjio troškove, GM se obavezao da će smanjiti troškove za dvije milijarde dolara. GM je u junu, takođe, odobrio novi program otkupa akcija vrijedan šest milijardi dolara, prenosi Tanjug.