VAŠINGTON – Zvaničnici američke centralne banke Federalne rezerve (FED) prošlog mjeseca su veoma naginjali ka smanjenju kamatnih stopa na njihovom predstojećem sastanku u septembru, navodi se u objavljenom zapisniku sa njihovog okupljanja 30. i 31. jula.

Kako je saopšteno, nekoliko njih bilo je čak spremno da odmah smanje troškove zaduživanja, prenosi Rojters.

Zvaničnici američke centralne banke nisu promijenili kamatne stope na sastanku Federalnog komiteta za otvoreno tržište prošlog mjeseca, ali su ostavili mogućnost za njihovo smanjenje na sjednici od 17. do 18. septembra.

Agencija ističe da već neko vrijeme finansijska tržišta očekuju da će septembarski sastanak pokrenuti smanjenje referentnih kamatnih stopa, koje su trenutno postavljene u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto.

Na julskom sastanku je “ogromna većina kreatora finansijske politike uočila da bi, ako podaci nastave da pristižu kako se očekivalo, vjerovatno bilo prikladno da se politika ublaži na sljedećem sastanku”, navodi se u pomenutom zapisniku.

Pored toga, mnogi zvaničnici FED-a smatraju da su stope restriktivne, a nekoliko učesnika je tvrdilo da usljed aktuelnog smirivanja inflatornih pritisaka, nikakva promjena stopa ne bi značila da će monetarna politika uzdrmati ekonomske aktivnosti.

Na svojoj konferenciji za novinare poslije sastanka prošlog mjeseca, predsjednik FED-a Džerom Pauel je nagovijestio vjerovatne izglede za ublažavanje finansijske poliike pod uslovom da željeni podaci budu na očekivanom nivou.

Zapisnik sa sastanka takođe je pokazao da sve manje kreatori finansijske politike strahuju da prerano ublažavanje monetarne politike može ponovo pokrenuti inflaciju.

Namjera da se smanje stope počiva na opadanju cjenovnih pritisaka na cilj centralne banke od dva odsto i povećanom strahu u vezi sa stanjem na tržištu rada nakon nedavnih podataka koji pokazuju porast stope nezaposlenosti. (Agencije, Foto ilustracija)