SARAJEVO – Za nekadašnjeg građevinskog giganta “Hidrogradnju” iz Sarajeva zainteresovano je nekoliko kompanija, a neke od njih su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka.

Naime, u novom javnom oglasu za prodaju ovog građevinskog giganta, koji je u stečaju, cijena se nije mijenjala i iznosi nešto više od 88 miliona KM.

Kako se navodi u oglasu, “Hidrogradnja”, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, prodaje se u pravnom i fizičkom stanju na dan prodaje u viđenom stanju, bez prava naknadne reklamacije.

“Navedena vrijednost je početna cijena u tenderskoj dokumentaciji i privredni subjekat se ne može prodavati ispod te cijene. Uslov prodaje je da kupac nastavi osnovnu djelatnost ‘Hidrogradnje’ i zadrži postojeći broj zaposlenih”, ističe se u oglasu.

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik “Hidrogradnje”, rekao je da je za ovu firmu zainteresovano pet kompanija, te da očekuje da će u narednih nekoliko dana neka od njih uplatiti iznos od 200.000 KM na ime obaveznog osiguranja.

“Šta će biti narednih dana, vidjećemo. Sve dok se ne izvrši uplata, ne možemo ništa sigurno reći. Ovakav je postupak pri prodaji putem Zakona o izvršnom postupku”, naveo je Fazlagić.

Prema njegovim riječima, 15-20 dana nakon uplate obaveznog osiguranja od 200.000 KM  uslijediće poziv za prodaju i uplatu kompletnog novca od 88,6 miliona KM.

Inače, kako je ranije kazao Fazlagić, cilj je da se od eventualne prodaje “Hidrogradnje” namire povjerioci, te poveže radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima.

Podsjećamo, za nekadašnjeg građevinskog giganta je 2022. godine bila zainteresovana švajcarsko-hrvatska grupacija koja je bila uplatila obavezno osiguranje, ali ipak nije došlo do prodaje jer nije uplaćen sav iznos, iako je nekoliko puta produžavan rok za uplatu.

Takođe, ranije su bile zainteresovane kompanije iz Švajcarske, Italije i Australije.

Ovo preduzeće je u stečaju od 2017. godine, a za vrijeme bivše Jugoslavije gradilo je auto-puteve i mostove širom svijeta, te imalo angažmane u mnogim zemljama Afrike i Azije.

“Hidrogradnja” je bila među najvećim kompanijama u bivšoj Jugoslaviji i prije tridesetak godina zapošljavala je više hiljada radnika, dok je godišnje uspijevala da ostvari zaradu i od oko 300 miliona dolara.

Od ovog broja dvije trećine novca preduzeće je zarađivalo u inostranstvu, sklapajući višemilionske poslove u Libiji, Iraku i drugim zemljama. (Nezavisne)