BRISEL – Kineski proizvođač automobila Čangan (Changan) objavio je da planira da izgradi sopstvenu montažnu fabriku za električne automobile (EV) u Evropi.

“Evropsko tržište igra ključnu ulogu u rastu. U bliskoj budućnosti će se u Evropi održati prezentacija novih modela sa pogonom na alternativne izvore energije, što će pomoći Čanganu da ojača svoje prisustvo u regionu”, navodi se u saopštenju pres službe kineske kompanije.

Firma će otvoriti svoju prvu inostranu fabriku za montažu automobila na Tajlandu u prvom kvartalu 2025. godine, nakon čega će uslijediti projekti fabrika u Južnoj i Srednjoj Americi, kao i u Evropi, prenosi Komersant.

Kako dodaje ruski list, pokretanje proizvodnje u Evropi treba posmatrati u kontekstu nedavne odluke Evropske unije da povisi carine na električna vozila koja se proizvode u Kini.

Kompanija Čangan planira da do 2030. godine poveća godišnju prodaju na globalnom tržištu na pet miliona automobila, od čega će oko 1,2 miliona automobila biti namijenjeno za izvoz. (Agencije, Foto Pixnio)