ATINA – Zabrana novih dozvola za kratkoročno izdavanje stanova u tri okruga u centralnom dijelu Atine biće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je Vlada Grčke.
Vlada je istovremeno povećala porez na izdavanje smještaja na kraće periode.
Poput mnogih drugih evropskih turističkih destinacija, Grčka nastoji da uravnoteži profitabilnu industriju koju podstiču onlajn platforme, kao što je “Erbienbi”, sa potrebama lokalnog stanovništva koje se suočava sa nedostatkom stanova.

Nedostatak stambenog prostora i rastući troškovi života naveli su Vladu da objavi povećanje poreza na kratkoročno izdavanje, zabrani nove dozvole u centru Atine i da podstakne vlasnike nekretnina da pređu na dugoročno izdavanje.

Ministar turizma Olga Kefalojani rekla je da bi zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročno iznajmljivanje u tri okruga u centralnoj Atini mogla da bude produžena nakon jedne godine.

“Utvrdili smo da kratkoročno izdavanje funkcioniše poput hotela, a postoji i veliki pritisak na društvo”, rekla je Kefalojanijeva novinarima.

Vlada je saopštila da će zabrana novih kratkoročnih zakupa u Atini stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Dnevni porez na kratkoročno izdavanje smještaja, koji pomaže zemlji da se izbori sa posljedicama prirodnih katastrofa povezanih sa klimatskim promjenama, biće povećan na osam evra sa 1,5 evra za period od aprila do oktobra, rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis. Porez će biti povećan na dva evra sa pola evra tokom zimskih mjeseci.

Grčka očekuje da će njen prihod od turizma ove godine dostići 22 milijarde evra, što je još jedan rekord, rekla je Kefalojanijeva. (Agencije, Foto Pixnio)