TREBINJE – Ova godina je jedna od najlošijih u posljednjih 15 do 20 godina kada je riječ o prinosima meda u istočnoj Hercegovini, pa su mnogi pčelari suočeni sa velikim problemima kako da održe pčelinja društva u životu, izjavio je  predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje Obrad Ninković.

“Zbog lošeg medobranja od aprila do sada nismo uspjeli ni na jednom lokalitetu zabilježiti znatnije prinose i unose u košnice. Pčelari su bili prinuđeni da dodatno daju šećer i pogače kako bi prehranili svoja društva”, rekao je Ninković.

On je naveo da se med koji su pčelari prodavali ove godine može odnositi na prošlogodišnji, jer skromne količine koje su se mogle naći u kantama domaćih pčelara nisu podmirile ni domaće potrebe.

Ninković je napomenuo da je moguće da su klimatske promjene uticale da biljke ne luče odgovarajuću količinu nektara.

“U aprilu je počelo naglo lučenje nektara i naše pčele bilježe jedine unose u košnice, a u maju, koji je trebao da bude najobilniji, izostalo je medobranje na svim područjima glavnih cvjetnica – i u Trebinju, ali i višim područjima Gacka, Kalinovika ili Nevesinja. Te količine su bile toliko male da pčele nisu imale meda ni za sebe, a ne za nas”, ukazao je Ninković.

On je rekao da je i suša uticala na loš prinos meda, te dodao da će kiša koja je posljednjih dana pala možda pomoći biljci vrijesak, ali je pitanje da li će pčele uspjeti da obezbijede sebi med za zimnicu.

“Savjet pčelarima je da se ne oslanjaju na to, već da na vrijeme obezbijede zimnicu za svoja pčelinja društva da bi ona uspješno prezimila, dočekala sljedeće proljeće”, istakao je Ninković. (Agencije, Foto Pixabay)