BANJALUKA, BIJELJINA – Iako je do jesenje sjetve u Srpskoj ostalo još manje od 15 dana, poljoprivrednici ističu da će ove godine zasijati manje površina ozimnim kulturama, jer kako kažu, ne vide računicu kada dođe žetva.

Stojan Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da jesenja sjetva u Semberiji samo što nije počela, ali da se poljoprivrednici nalaze u veoma teškoj situaciji.

“Veliki broj zemljoradnika sigurno će odustati od jesenje sjetve pšenice, a upravo zbog toga što je ove godine bila niska otkupna cijena”, kaže Bakajlić i tvrdi da poljoprivrednik ne može ostvariti ni 50 odsto onoga što je uložio.

“Poljoprivrednici nemaju zaštitu proizvodnje, tako da, kada nas vremenske nepogodne napadnu, proizvođač je prepušten sam sebi, odnosno proizvođač ne može ulagati novac u nešto za šta ne zna da li će od toga imati koristi”, rekao je Bakajlić.

Kako je rekao, poljoprivrednici su ogorčeni visokim cijenama sjemenske pšenice.

“Cijena 100 kilograma pšenice koja se koristi za sjetvu košta od 110 do 140 maraka, dok smo ljetos prodavali istu količinu pšenice za 36 maraka. Posljedica ovog sve je manje poljoprivrednika koji se odlučuju na sjetvu, a država zbog toga naredne godine može da ostane bez hrane”, rekao je Bakajlić.

Ističe da se ove godine i cijene mineralnog đubriva kreću od 90 do 100 maraka za 100 kilograma, zavisno od proizvođača.

“U ovom momentu ne možemo naći rentabilnu ratarsku kulturu koja bi zadovoljila minimalna ulaganja koja bi poljoprivredniku ostvarila neku dobit, da ne ispadne da stalno radimo džaba”, zaključio je Bakajlić.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da se ove godine u jesenju sjetvu ulazi sa neizvjesnošću.

“Ulazimo neizvjesno, jer ne znamo kakve će biti cijene, niko nam te cijene ne može garantovati, proizvođači sami kreiraju svoje sjetvene površine i strukturu sjetve”, kazao je Marinković.

Kako je rekao, ono što je dobra vijest jeste da vremenski uslovi idu na ruku ratarima da pripreme zemljište za sjetvu.

“Nedavno smo imali i veće količine padavina koje su sušnu zemlju natopile, tako da je to veoma bitno. Ali rizik sjetve zbog plasmana je na poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je Marinković.

Ističe da su, što se tiče mineralnog đubriva, cijene stabilne te da se nisu mijenjale u odnosu na prošlu godinu. (Nezavisne, Foto Pixabay)