SARAJEVO – Sindikalna potrošačka korpa za septembar iznosila je 3.131 KM u Federaciji BiH /FBiH/, prosječna plata isplaćena u FBiH za juli 1.387 KM, a minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 619 KM, čime pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 44,3 odsto.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata, pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom u FBiH je 19,8 odsto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata.

U potrošačkoj korpi kategorija prehrane je zastupljena 42,43 odsto, stanovanje i komunalne usluge 13,20 odsto, higijena i održavanje zdravlja 8,67 odsto, obrazovanje i kultura 13,41 odsto, odjeća i obuća 11,49 odsto, prevoz 4,41 odsto, te održavanje domaćinstva 6,39 odsto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala, a kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, dok su za stanovanje i komunalne usluge ubrojani troškovi za šest stavki. (Agencije, Foto Pixabay)