PODGORICA – Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je  makroekonomski izvještaj za drugi kvartal 2024. godine, u kome je istaknuto da se u tekućoj godini očekuje umjereniji ekonomski rast u odnosu na 2023.

Podaci za prvih šest mjeseci 2024. godine ukazuju na pozitivne trendove u sektorima saobraćaja, trgovine i građevinarstva, dok je, s druge strane, zabilježen pad industrijske proizvodnje, prenosi RTCG.

Kako se navodi, pozitivni trendovi su evidentirani i na tržištu rada, gdje je došlo do značajnog rasta broja zaposlenih i pada broja nezaposlenih.

U saopštenju se ističe da su potrošačke cijene u Crnoj Gori su u prvoj polovini ove godine bile u prosjeku više za 4,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine, dok su u junu ove godine bile više za 4,1 odnosu na isti mjesec prethodne.

Ovo je konstatovano u izvještaju o kretanju cijena za drugi kvartal 2024. godine, koji je takođe usvojen na sjednici Savjeta. Takozvana modelska procjena inflacije za decembar ove godine je da će se inflacija kretati u intervalu od 2,2 do 5,1 odsto, sa centralnom projekcijom od 3,5 odsto, napominje RTCG.

Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ukazuje na to da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od dva do četiri odsto, sa centralnom projekcijom od tri odsto. (Agencije, Foto Pixabay)