ČIKAGO – Američki proizvođač aviona Boing najavio je da će ojačati svoje finansije, oslabljene krizom u proizvodnji i štrajkom zaposlenih, tako što očekuje da pribavi 35 milijardi dolara.

Avio-kompanija planira da prikupi do 25 milijardi dolara kroz ponudu akcija i duga, kao i uz pomoć kreditnog sporazuma sa velikim zajmodavcima vrednog 10 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Akcije kompanije su nakon te objave porasle za 2,1 odsto, nakon čega su agencije za rejting saopštile da bi prodaja akcija i dugova mogla pomoći u očuvanju Boingovog investicionog rejtinga.

Agencija napominje da nije jasno kada i koliko će proizvođač aviona na kraju prikupiti pomenuti iznos novca. Analitičari procjenjuju da je Boingu neophodno između 10 i 15 milijardi dolara da bi održao svoj kreditni rejting.

Američka avio-kompanija je ove godine upadala iz krize u krizu, počev od 5. januara, kada je tokom ljeta eksplodirao čep na vratima aviona “737 Maks” u vlasništvu kompanije Aljaska erlajns.

Otada je otišao izvršni direktor kompanije, čija je proizvodnja usporena, jer regulatori istražuju bezbjednosne kulture u firmi, a u septembru je 33.000 sindikalnih radnika stupilo u štrajk.

Štrajk košta otprilike milijardu dolara mjesečno, prema procjeni jednog analitičara, a kako bi umanjio troškove, proizvođač aviona je takođe objavio da će ukinuti 17.000 radnih mjesta. (Agencije, Foto Pixabay)